Het is pas februari, maar we durven nu al te voorspellen dat 2025 een topjaar wordt voor slakken. Grote kans dat ze straks massaal door je tuin glibberen en zich tegoed doen aan je jonge plantjes. Maar hoe komt dat eigenlijk? Het antwoord ligt grotendeels in de zachte, natte winter die we net hebben gehad. Dat klinkt misschien als fijn tuinweer, maar voor slakken is het een ideale situatie om in grote aantallen te overleven en straks explosief te groeien.
Een zachte winter: overleven zonder problemen
In vroeger tijden was een strenge winter dé natuurlijke vijand van slakken. Temperaturen onder nul zorgden ervoor dat een groot deel van de slakkenpopulatie het niet overleefde. Slakken trekken zich bij kou wel terug in de grond of onder bladeren, maar bij langdurige vorst vriezen veel van hen alsnog dood. Een strenge winter fungeerde dus als een natuurlijke reset voor de slakkenpopulatie.
Dit jaar was het een heel ander verhaal. De temperaturen bleven aan de zachte kant, met slechts sporadisch nachtvorst. Slakken konden daardoor in een halfslaap gewoon de winter doorbrengen, zonder dat ze echt in overlevingsmodus hoefden te gaan. Sterker nog, in sommige regio’s bleven ze actief en gingen ze al op zoek naar voedsel. Dit betekent dat er nu een aanzienlijk grotere slakkenpopulatie klaar zit om in het voorjaar direct van start te gaan.
Veel regen maakt de bodem perfect voor slakken
Slakken houden van vocht. Een droge bodem is hun grootste vijand, omdat ze zonder een natte omgeving snel uitdrogen. Helaas bracht deze winter niet alleen milde temperaturen, maar ook veel regen met zich mee. Een combinatie die perfect is voor slakken om zich comfortabel door de winter heen te bewegen.
Door al die regen is de bodem nu heerlijk vochtig, met genoeg schuilplekken tussen bladeren en plantenresten. Zodra de temperaturen nog iets verder stijgen, zijn de slakken direct klaar om eitjes te leggen en zich razendsnel voort te planten. Wat dit scenario nog erger maakt? Als het voorjaar opnieuw regenachtig wordt, blijven de omstandigheden ideaal voor slakken om massaal tevoorschijn te komen.
Wat kun je doen om voorbereid te zijn?
Gelukkig zijn er manieren om je tuin te beschermen tegen een slakkeninvasie. Hier zijn enkele praktische tips:
- Voorkom schuilplekken: Ruim bladeren en ander tuinafval op, zodat slakken zich minder goed kunnen verstoppen.
- Aaltjes inzetten: Deze biologische bestrijders werken preventief door jonge slakken al in de grond aan te pakken voordat ze een probleem vormen.
- Koper als barrière: Plaats koperbanden rondom kwetsbare planten. Slakken krijgen een schokje van koper en blijven er liever bij uit de buurt.
- Maak een slakkenval: Zet een schaaltje met bier in de tuin. Slakken worden aangetrokken door de geur en verdwijnen in de val.
Meer tips over slakken bestrijden? Lees dan onze blog!
Zet deze tips op tijd in, zodat je straks niet met een glibberige plaag te maken krijgt. Want hoewel we blij worden van een groene, bloeiende tuin, geldt dat niet voor een tuin die volledig is overgenomen door slakken. Wees ze net een stapje voor en houd je planten gezond!