Waarom is het nu tijd om engerlingen en emelten te bestrijden?

Waarom is het nu tijd om engerlingen en emelten te bestrijden?

De lente is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om je tuin of gazon klaar te maken voor de zomer. Voordat je begint met zaaien en bemesten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van engerlingen en emelten. Deze insectenlarven kunnen flinke schade aanrichten aan je planten en gras. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing voor dit probleem: onze aaltjes. Hier lees je waarom je nu aaltjes moet uitzetten tegen engerlingen en emelten.

Aaltjes vs engerlingen en emelten: waarom de lente perfect is

Aaltjes zijn microscopische wormpjes die zich voeden met de larven van engerlingen en emelten. Deze insectenlarven zijn vooral actief in de lente en vroege zomer. De eitjes komen uit, en de jonge engerlingen en emelten gaan op zoek naar voedsel. Door aaltjes in deze periode uit te zetten kun je de populatie van engerlingen en emelten op een natuurlijke manier onder controle houden zodat je gazon er mooi bij blijft liggen.

Bovendien is de bodemtemperatuur in de lente en begin zomer perfect voor gebruik van aaltjes. De aaltjes zijn bij bodemtemperaturen tussen de 10 en 20 graden zeer actief waardoor ze zich snel vermenigvuldigen. Dit zorgt ervoor dat de aaltjes in grote aantallen aanwezig zijn en zich over een groot gebied kunnen verspreiden.

Even in het kort..

  • Engerlingen en emelten komen in april uit hun eitjes en beginnen met het eten van plantenwortels.
  • De bodemtemperatuur is nu optimaal voor de activiteit en voortplanting van aaltjes.
  • Het bestrijden van engerlingen voor de zomer vermindert de kans op een plaag in het hoogseizoen.
  • Voor het hoogseizoen zijn engerlingen nog klein en kwetsbaar waardoor ze gemakkelijker te bestrijden zijn.

Wat zijn engerlingen en emelten?

Maak kennis met de kleine slopers van je tuin: engerlingen en emelten. Deze schattige larven van kevers en vliegen hebben een vernietigend effect op de wortels van onze mooie planten en gras. Engerlingen en emelten worden vaak door elkaar gehaald, al hebben ze veel verschillen.

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Het zijn wormachtige insecten die zich voeden met de wortels van gras en andere planten. De larven hebben meestal een donkergrijs of zwart lichaam en zijn kunnen tot wel 6 centimeter lang worden. In vergelijking met engerlingen hebben emelten geen poten. Emelten zijn het beste te bestrijden met aaltjes tegen emelten.

Engerlingen hebben een C-vormig lichaam met een witte, grijze of geelwitte kleur. Engerlingen worden tot ongeveer 2,5 centimeter groot. De huidstructuur van engerlingen wordt vaak vergeleken met die van een rups. Engerlingen zijn te bestrijden met onze aaltjes tegen engerlingen.

Waarom regen niet erg is bij het uitzetten van aaltjes

Veel mensen denken dat het uitzetten van aaltjes alleen kan bij droog weer. Dit is echter niet het geval. Sterker nog, regen kan juist goed zijn voor het uitstrooien van aaltjes. Regen zorgt ervoor dat de aaltjes dieper in de grond doordringen en dat ze beter in contact komen met de larven van engerlingen en emelten. Hou de tuin dus vochtig op het moment dat je onze aaltjes uitzet zodat ze goed hun werk kunnen doen!

Geen groene vingers? Geen probleem! Zo zet je aaltjes uit…

Het uitzetten van aaltjes tegen engerlingen en emelten doe je in drie stappen. Uitzetten werkt het beste op een vochtig gazon en het liefst in de ochtend- of avond om UV-licht te vermijden. Meng de aaltjes in emmers en gebruik een gieter om ze te verspreiden. En vergeet niet: herhaal na 2-3 weken voor de beste resultaten! Lees de volledige instructie voor het uitzetten van aaltjes.

Terug naar blog